Khamis, 29 Oktober 2009

Enjin Carian untuk kanak-kanak

Pada zaman yang serba canggih ini, kanak-kanak turut tidak ketinggalan menikmati arus perubahan teknologi maklumat. Saya berminat meminjam satu frasa dari salah sebuah syarikat penyiaran yang berbunyi, “macam-macam ada.”

Di Internet, dianggarkan wujud puluhan bilion laman sesawang. Maka sudah tentu maklumat yang banyak ini boleh membantu anak-anak anda dalam proses pembelajaran. Ia juga dapat meluaskan ruang lingkup minda anak anda.

Walaupun Internet menawarkan maklumat yang banyak, proses carian perlu dilakukan. Untuk memudahkan proses pencarian, kita disediakan dengan enjin carian popular seperti Yahoo! atau Google. Namun ada kalangan ibu bapa yang terpaksa menghabiskan masa berjam-jam mencari maklumat yang sesuai untuk anak mereka.

Masalah berpunca apabila enjin carian seperti Yahoo! atau Google tidak direka bentuk khas bagi kegunaan kanak-kanak. Sebagai contoh, walaupun enjin carian ini tidak mengandungi bahan berunsur lucah, namun ada kalanyha kanak-kanak terdedah dengan paparan iklan yang memaparkan gambar-gambar yang tidak sesuai dilihat oleh mereka.

Selain itu, penggunaan enjin carian memerlukan anda memasukkan kata kunci carian yang tepat. Katakan anda ingin mencari tentang humor atau lawak untuk kanak-kanak. Jika anda cuma menaipkan kata kunci “humor”, pasti humor untuk orang dewasa juga dimasukkan dalam senarai hit carian.

Saya sendiri mempunyai dua orang anak yang masing-masing berumur enam dan lima tahun. Mereka sering meminta saya mencari gambar bagi watak kartun kegemaran mereka. Maka saya gunakan Google Images. Namun sering kali saya temui gambar-gambar watak kartun yang muncul hasil carian adalah dalam bentuk yang tidak sesuai dilihat oleh kanak-kanak.

Maka artikel kali ini membincangkan lima enjin carian khas untuk kanak-kanak.

Yahoo! Kids

http://kids.yahoo.com



















Yahoo! Kids dahulunya dikenali sebagai Yahooligans (www.yahooligans.com). Ia dilaporkan sebagai direktori carian yang pertama wujud sejak bulan Mac 1996. Direka bentuk khusus untuk kanak-kanak berumur 7 hingga 12 tahun, kandungannya dipilih dengan teliti supaya menepati keperluan carian kanak-kanak. Kini Yahoo Kids juga mempunyai enjin carian dalam dua bahasa asing iaitu Jepun dan Korea.

Di Yahoo! Kids, senarai direktori utamanya dimasukkan dalam 10 kategori. Antaranya ialah permainan, muzik, filem, lawak, sukan dan ibu bapa. Ruangan utama enjin carian ini ialah zon belajar (study zone). Di sini disediakan maklumat berkaitan negara-negara di dunia (World Factbook). Maklumat negara yang disediakan termasuk peta, bendera, statistik, kerajaan dan matawang.

Saya sendiri meminati ruangan lawak (jokes). Semasa artikel ini ditulis, terdapat lebih 2000 lawak disediakan. Apa yang menarik minat saya ialah lawaknya termasuk dalam kategori lawak pandai (bukan lawak bodoh) kerana 85 daripadanya termasuk dalam kategori lawak berkaitan sains.



KidsClick!

www.kidsclick.org






















Anda tidak perlu risau membiarkan anak anda ‘bermain’ dengan enjin carian ini. Hal ini kerana pengurus laman KidsClick memastikan tiada laman sesawang yang tersenarai di sini yang bersifat ganas, melibatkan kebencian atau berkaitan aktiviti haram.

KidsClick menyenaraikan lebih kurang 5,000 laman sesawang yang disimpan dalam pelbagai kategori. Sebagai tambahan Laman Common Sense Media (commonsensemedia.org) yang membuat penilaian terhadap laman ini menyatakan bahawa ia sesuai untuk kanak-kanak berumur 8 tahun dan ke atas.


Ask Kids
www.askkids.com




















Ask Kids adalah laman carian ekslusif untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun. Ia memberikan peluang kepada para ibu bapa membantu mencari bahan pembelajaran yang sesuai dengan peringkat umur anak mereka berbanding penggunaan enjin carian untuk orang dewasa yang lain.

Berdasarkan kajian, strategi pembelajaran dengan kaedah visual terbukti meningkatkan pemahaman dan pengekalan maklumat dalam kalangan kanak-kanak. Maka hasil carian di sini dipaparkan dalam bentuk panel grafik yang menarik bagi meransang daya berfikir secara visual kanak-kanak.


Fact Monster
www.factmonster.com




















Laman yang dipunyai oleh Pearson Education ini mempunyai maklumat yang sangat banyak. Ia bukan sekadar enjin carian untuk kanak-kanak tetapi juga bertindak seolah-olah sebuah ensiklopedia di alam maya. Kategori utama maklumatnya termasuk berkaitan dunia, sukan, sains, matematik dan wang serta banyak lagi.

Turut disediakan di laman ini ialah meja rujukan (reference desk). Ia membantu anak anda menyiapkan kerja rumah dengan pantas dan berkesan melalui Homework Center.


Kidsites.org

www.kidsites.org






















Sebagai satu direktori bagi carian maklumat kanak-kanak, pautan-pautan ke laman lain dipilih dengan teliti. Ini bagi memastikan bahan yang disediakan pada laman sesawang yang dipautkan sesuai untuk kanak-kanak, ibu bapa dan guru. Menu utama untuk kanak-kanak dikategorikan untuk kanak-kanak kecil, prasekolah dan sekolah rendah. Juga disediakan direktori khas untuk guru dan ibu bapa.

Laman ini dikelolakan oleh syarikat UptoTen dari negara Mauritius. Editor kandungannya telah melayari dan menguji lebih 5,000 laman kanak-kanak. Hanya 1,000 sahaja yang paling menarik disenaraikan di sini.

Belajar dan bergembira di Internet!

ZiggityZoom
www.ziggityzoom.com

Laman ZiggityZoom mengambil seekor arnab bernama BunBun sebagai maskotnya. Laman ini mudah dilayari melalui susunan menunya yang jelas. Lima menu utamanya terdiri daripada permainan, mewarna, bercerita, dunia hiburan dan aktiviti. Selain permainan, ia juga menyediakan permainan yang boleh dicetak.

Selain itu, buku cerita interaktif yang disediakan di laman ini disediakan dengan fungsi penyelak halaman. Dengan itu anak anda akan merasakan bahawa mereka benar-benar sedang membaca buku sebenar. Walaupun lakaran kartunnya agak mudah dan kurang kompleks, namun jalan ceritanya telah digarap dengan kemas.

Selain itu, halaman buku ceritanya tidak sesak dengan teks. Pilihan fon juga menarik dan mudah dibaca. Antara tajuk cerita yang pasti menarik perhatian anak anda adalah seperti Easter Egg Book, Beakley Swims, Beakley Takes a Trip, My Little Pirate, Princess Little, dan Goodie Twoshoes-Being a Kind Person.

Di samping itu, fungsi kawalan audio juga disedikan. Ini bermakna anak anda boleh memilih sama ada untuk membaca buku sambil mendengar teksnya dibacakan atau sebaliknya. Laman ini juga padat dengan aktiviti- aktiviti dalam talian yang pasti menggembirakan anak anda. Sebab itu memang tepat laman ini menggunakan motto “A fun place to zoom around.”



















SproutOnline
www.sproutonline.com/sprout/games/

Laman Sprout Online asalnya merupakan siaran TV kanak-kanak 24 jam yang pertama kali muncul, hasil inisiatif Public Broadcasting Service (PBS) Kids. Kini ia muncul di Internet khas untuk kanak-kanak berumur 2-5 tahun. Selain permainan, laman ini turut menyediakan pilihan aktiviti dalam talian yang sangat banyak untuk anak anda.

Sebagai contoh, ruangan permainan pada laman ini menyediakan permainan interaktif yang sangat pelbagai. Ia dikategorikan kepada kreativiti, kemahiran motor halus, pembacaan dan penceritaan, kemahiran daya ingatan, penyelesaian masalah dan teka-teki serta sisih dan padankan. Saya meminati permainan ejaan yang membenarkan anak saya mengklik pada huruf-huruf yang membentuk perkataan tertentu. Permainan ini bernama Spelling with Caillou.

Di samping itu, pilihan permainan juga disusun berdasarkan watak kartun. Antara watak di TV yang terkenal adalah seperti Thomas & Friends, Fifi and the Flowertots, Bob the Builder, Kipper, Make Way for Noddy, Play With Me Sesame,Barney & Friends, serta Roary the Racing Car. Selain itu, pada setiap minggu satu permainan akan dipilih sebagai permaian terbaik.

















FunBrain.com
www.funbrain.com

Laman ini menawarkan permainan berunsurkan pembelajaran yang menarik dan berkualiti. Buktinya ialah sejak ia wujud lebih 50 anugerah telah dimenanginya. Ini termasuk anugerah Digital Dozen yang diterima daripada Eisenhower National Clearinghouse for Mathematics and Science Education.

Pada laman ini, anak anda boleh mempelajari subjek matematik selain membaca dan mempertingkatkan kemahiran tatabahasa. Antara permainan popular ialah seperti Math Baseball, Number Cracker, Spell Check, Connect the Dots, Guess the color dan banyak lagi. Selain itu, antara permaian klasik Fun Brain adalah seperti Math Baseball, The Plural Girls, Proton Don, Grammar Gorillas dan Math Car Racing.

Selain hanya bermain, fugsi interaktiviti juga disediakan dimana anak anda turut boleh bersembang (chat). Tidak ketinggalan, maklumat yang disediakan di sini amat berguna untuk para guru bagi dijadikan alat bantu mengajar. Bagi mengekalkan kualiti kandungan pembelajaran, bagi setiap permainan, temanya sentiasa tertumpu pada konsep nombor dan perkataan sebagai fokus utama.

Di samping itu, laman ini memuatkan lebih kurang 40 permainan yang pasti mengasyikkan anak anda. Watak kartun juga digunakan untuk mendampingi anak anda sepanjang mereka belajar. Permainan yang dihasilkan dengan perisian Flash juga pantas dimuat turun tanpa memerlukan anda memasang (install) perisian yang lain.

Paling penting, FunBrain.com menyediakan anda dan anak anda bahan pembelajaran yang menyeronokkan secara percuma. Bukan itu sahaja, anda juga tidak “dipaksa” untuk mendaftar terlebih dahulu sebelum boleh menggunakan laman ini.


Isnin, 26 Oktober 2009

Mukjizat di sebalik BISMILLAH

Mukjizat di sebalik BISMILLAH

BISMILLAH adalah sebutan/nama sin gkat dari lafaz ' BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM ' yang bermaksud ' Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. '

KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH
1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail.

2. 'BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. ' (Hadith Qudsi)
3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sa kit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.
5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 ( QS.AL Muddatsir:30) .Ibnu Mas ' ud berkata: ' Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. '

7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. '

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

Wallahualam

Jumaat, 23 Oktober 2009

cantikkkkkkk...



Ada Orang Sayang Awak

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda.

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang, walaupun dia tidak menyukai anda.

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.....

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.

7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.

8. Anda seorang yang istimewa dan unik.

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah sebaliknya.

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirkan semula; mungkin anda yang meminggirkan mereka.

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat laun anda akan memperolehinya.

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci umpat cela.....

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik. Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk teman tetap paling setia. walaupn punya harta yang banyak, teman tetap paling berharga.

Khamis, 22 Oktober 2009

Selasa, 20 Oktober 2009


Tidak susah sebenarnya untuk membuat anak-anak menghargai setiap nasihat dan mendengar kata-kata kita. Tetapi syaratnya kita perlu memberikan mereka balasan dengan mengisi tangki kasih sayang mereka. Apabila anak-anak kita sudah tidak mahu mengambil kisah tentang apa jua nasihat yang kita sampaikan, apa yang perlu kita lakukan ialah kita periksa terlebih dahulu tangki kasih sayang anak kita kerana berkemungkinan tangki kasih sayang mereka telah bocor.

Cuba renung kembali, mungkin kita pernah berjanji sesuatu dengan mereka tetapi masih belum kita tunaikan, mungkin juga ada sesuatu yang anak-anak kita ceritakan tentang perihal mereka di sekolah tetapi kita hanya diamkan sahaja, mungkin juga anak kita mendapat kejayaan-kejayaan tertentu, tetapi kita belum menghargai mereka. Mereka sebenarnya amat sensitif terhadap perkara-perkara sebegini. Seandainya kita sudah mengenal pasti penyebab mengapa tangki kasih sayang mereka bocor, maka ibu bapa perlu segera untuk mengisi kembali ruang yang bocor itu dengan kasih sayang kepada mereka.

Sambil pakai baju, sambil belajar

Anda boleh mengajar anak anda tentang warna dan konsep matematik ketika memakaikannya baju.

Minta anak anda pilih baju yang hendak dipakainya pada hari itu. Sambil itu, tanya: Apa warna baju Aisyah? Ya, pink. Cuba tunjuk, apa lagi yang pink dalam bilik ini?

Apabila anak menghampiri umur tiga tahun, ajarkan juga paten pada baju mereka - seperti belang, warna, bentuk atau gambar: Wah! Baju Aisyah ada belang merah dan kuning. Atau, Baju ni ada gambar hati lah, baaanyak! Mari kita kira!


Note: Actually byk benda yg kita blh ajar untuk anak kita...

Selasa, 13 Oktober 2009

Jagan Bergaduh Depan Anak

Sekiranya wujud perselisihan antara suami isteri, jangan ditunjukkan di depan anak, jauh sekali melafazkan kata bersifat maki hamun atau sumpah seranah. Di sini pentingnya daya kawalan diri kerana setiap gerak geri dan perbuatan dilakukan ibu bapa memberi kesan kepada anak yang berada dalam tahap mempelajari sesuatu. - Prof Dr Sidek Baba

Rumahtangga Harmoni Bina Jati Diri Anak

Persekitaran yang damai, harmoni dan bahagia memberikan pengaruh besar kepada pendidikan anak-anak. Jika ibu bapa hidup dengan limpah kasih sayang, dan dihiasi kuntuman senyum mesra dan gelak ketawa, nescaya si anak akan terbiasa dengan bayu keharmonian dan kedamaian. Kasih bapa pada ibu dan kasih ibu pada bapa menjadi model penting kepada anak untuk menjadikan nilai kasih sayang sebagai pendorong dalam pembinaan jati diri positif.

Sebaliknya jika suami isteri bercakaran dan rumah tangga berantakan, si anak akan termanggu-manggu kebingunan, sedih, kecewa, bosan dan memberontak. Rasa sayang pada ibu akan menjadi semakin luntur dan layu. Rasa hormat pada ayah pula menjadi hilang. Rumah bagaikan medan perang yang bukannya mencederakan fizikal tetapi melukakan hati dan perasaan. Akhirnya pendidikan anak ini makin terabai dan terganggu. - abimuslih.wordpress.com

Jamuan raya PPSPPA

Best jerr tgk orang yang ada bahagian...
mcm aku tak de bahagian... sedihhhhhhhh, hari tu suma anggota PPSPPA berbaju raya, yang lelaki plak bersongkok lagi