Selasa, 4 Oktober 2011

Aku terjatuh...






Gratisan Musik


Apa kaitan entry aku ni ngan lagu aku terjatuh by ST12...x de apa pun,first time layan, biasa2 je...tp bila dah dgr byk kali best gak lagu ni.. Aku terjatuh, adakah aku terjatuh katil @ terjatuh kerusi @ terjatuh cinta..alamak bahayaaaaa ni

Jatuh bangun adalah lumrah dlm kehidupan ni..dalam erti kata lain,jatuh byk mengajar kita tuk lebih tabah, sabar dan belajar dari kesilapan lalu... contonhnya dalam hubungan suami isteri,semua org blh ckp dia bahagia,tp sejauh mana bahagianya keluarga itu kita tidak tahu, setiap hubungan mesti ada pasang surutnya, mesti ada kebaikan dan keburukannya...so setiap org kena give & take, sentiasa bertolak ansur dalam berumahtangga....

Berkahwin mungkin senang tp pengisian dlm rumah tangga bkn lah semudah ABC.Mungkin ramai beranggapan apabila terlafaznya ijab dan kabul maka itulah “happy ending” dlm cerita cinta kita...Apabila bernikah kita akan hidup bahagia selama2nya.Tapi  tidak, sebaliknya saat itu lah permulaan sebuah kisah baru

Kisah yang pastinya menuntut seluruh usaha kita untuk berkasih sayang, bersabar, bertolak ansur, saling memahami, saling bertanggungjawab dan segala usaha y perlu utk kebahagiaan pd sebuah masjid y baru kita bina.Kata orang baru2 kawen byk cabarannya, yalah baru hidup sekatil sebantal dgn orang baru.Dan orang itu suami y perlu kita jaga hatinya, perlu kita hormat dirinya

Kalau dulu sebelum kawen kita boleh berperangai sesuka hati tp skarang perlu menjaga adab dan tertib seorang isteri..igt setiap apa y kita lakukan, y kita ucapkan semua tu mungkin bole mengundang kemarahan atau rase kecil hati suami..berdosa!

Kalau dulu bila marah, kita lepas shj apa y terbuku skarang perlu menjaga kata2..kita xmau digelar isteri derhaka sume isteri pon begitu..Kalau dulu bole merajuk xigt dunia..skarang kena pandai jaga hati suami..mane boleh tarik muka 24jam .Kalau dulu malas n xpandai masak..skarang kena rajin2kan diri dan belajar apa y suami suke..kate org lagi, ikat kasih suami dgn masakan y mabeles.

Semuanya kena setting balik..igt kite dah hidup berdua..ada tanggungjawab besar y kita galas :)
Dalam perkahwinan ini, xbyk y kita mintak.Cukup lah suami  cintakan  kita seikhlasnya dan penuhi tanggungjawabnya sbg suami.kita sendiri akan berusaha menjadi isteri y taat,Isteri yang menyejukkan hatinya...Isteri yang membuatnya bahagia dan tersenyum...Isteri yang sentiasa didambakan dan dirindui..amin rarabbal al alamin..




6 ulasan:

HappyIrfa berkata...

pandai adik akak ni.dah matang yer?
tahniah..bagi akak perkahwinan dalah satu perjudian.kita tak tahu samada kita akan MENANG ataupun KALAH.tapi jangan menyerah..berusaha buat yg terbaik dan jangan lupa berdoa pada Allah moga rumahtangga kita diberkati.setiap individu suami atau isteri mesti tahu tanggungjawab masing2.do your part

:-) bila nak jumpa ni?

yani-pali berkata...

kena jd matang gak kak, betul pun apa yg akak ckp tu..kita x tahu rahsia Allah tuk kita..tu la klu akk dtg KL calling2 la..leh kita sembang...kak mimi dah bersalin dah..

HappyIrfa berkata...

ada jumpa dia ker?apa citer dia?
dah tukar no hp ker?akak rindu sgt kat dia

yani-pali berkata...

Jumpa dia masa dia nak blk bersalin hr tu,dia dah 3 anak la skrg..ngan suami first dapat dua, sorang laki dan sorang pompuan..ngan suami br ni dapat pompuan..entah la yani pun lama dah x contact dia...nanti klu yani jumpa yani minta la no phone dia,nanti yani bg kat akk

HappyIrfa berkata...

alhamdulillah..akak gembira dia dah hepi.akak tak tkar phone..akak harap dia akan call akak.kalau jumpa cakap akak kim salam dan bgtau dia akak rindu kat dia.

yani-pali berkata...

ok noted kak...