Rabu, 2 November 2011

Ayam masam Manis

Semalam blk dlm hujan lebat + angin lg..mmg lencunnnn habis baju together with aunty eim, nak rushing coz kena ambik adam dr sekolah.lencun pun lencun la demi anak bujang sorang itu. Lepas ambik adam pergi Datuk Keramat lak nak kena ambik baju melayu adam tuk peyampaian sijil adam pada 12 Nov nanti...penat mmg la penat.... tp berasa puas atas tanggungjawab tu bila semua tergalaskan...duty seorang ibu tidak berhenti disitu sahaja ok...anak bujang aku sorang tu request lak nak mkn ayam masak merah..so jawabnya kena la msk ayam yang diminta itu.....tp aku x msk ayam masak merah aku just nak cepat & senang so aku buat je ayam masam manis....




Bahan- bahan :

1. Ayam ( 6 Ketul )
2  * Bawang merah 3 ulas
2. * Bawang Putih  2 ulas
3. * Bawang besar
4. * Cili merah
5. * Halia
6. 3 sudu besar lada kering yg telah diblender
7. Sos cili
8. Sos tomato
9. Perasa ( gula & garam )

Cara memasak :

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan- bahan yg telah dihiris td ( bertanda * ) sehingga garing
2. Masukkan lada kering yg telah diblender td sehingga pecah minyak
3. Masukkan sos cili, sos tomato, perasa dan  masukkan sedikit air untuk bykkan kuah
4. Biarkan ia mendidih dan siap tuk dihidangkan....





2 ulasan:

HappyIrfa berkata...

budak2 mmg suka ayam masak camni.
anak2 akak panggil ayam masak merah.mmg licin nasi la kalau menu ni

yani-pali berkata...

mmg pun akk..klu blh hari2 nak ayam merah..cuma mak dia je la yg x berapa nak ayam masak merah ni + penat..tp pk anakkan gagahkan jugak la masak