Rabu, 25 Januari 2012

Pap SMear



Rasanya setiap wanita yang bergelar ibu / wanita mesti tahu  dan kerap mendengar apa itu ujian pap smear ? Same as me, tahu sgt apa itu kepentingan pap smear. Pap smear adalah perlu untuk mengesan sebarang keabnomalan dalam servik kita.

Dalam erti  kata yg lain adalah untuk mencegah dari berlakunya kanser servik , tp tidak semua wanita bersedia  untuk buat pap smear ini, kerana rasa segan untuk menayangkan " mahkota  " kepada doktor, tambahan pulak kebanyakan doktor adalah lelaki. 

For me x kira la doktor pompuan or lelaki perasaan malu itu tetap ada, tp tidak hari ini, aku dipaksa melakukan pap smear disebabkan oleh masalah period aku yg terlalu lama ( sebulan ) dah 4 bulan period aku mmg ambik masa terlalu lama dan ini sedikit sebanyak buat aku stress.

First doktor scan, everthing ok, cuma dinding rahim agak tebal dan x tahu apa masalah kenapa dinding rahim terlalu tebal. Selalunya doc cakap kes yg mcm ni, doc just akan cuci dinding tu dan sampel akan dihantar ke makmal untuk mengetahui apa puncanya....

So untuk mendapatkan zuriat dlm masa sekarang ni quite difficult la...so no wonder la aku kena buat ujian pap smear tu coz x tahu apa masalahnye. Bila masa doc ckp suh aku buat pap smear, biji mata aku rasa cam nak kuar je..tp laki aku terus je bersetuju..suka hati dia jer...papa ujian pap smear tu kena tayang  " mahkota ". Itu sebab mama pk 1 juta kali tuk buat tu... dan bukan sb itu saja....sb doktor itu LELAKI. Tp atas pandangan laki aku dan untuk kebaikan kami bersama aku bersetuju walau hakikatnya hanya Tuhan yg tahu.

Bg yg first time nak buat...bila sudu itik ni msk akan rasa ketidak selesaan dan rs sikit ngilu.



 Actually doc ni kira mmg pakar sakit puan aku la coz apa - apa yg berkaitan dgn masalah sakit puan ni aku akan pg sana coz ia mmg terbaik, terbaik dari segi explanation yg clear dan bayaran x de la mahal sgt pun.Masa pregnantkan adam pun aku mmg selalu check up kat sana dan cucuk adam pun kat sana gak.. Yg aku buat pap smear + scan + ubat je baru 68 hinggit..murahkan...tp yg lecehnya nak kena tunggu turn amat lah hazab boz ramai gila org kat klinik dia.Untuk yg lenih detail KLIK DISINI





















6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

buat pap smear ape pakaian pakai?

yani-pali berkata...

Klinik yang saya pg tu x de plak dia suh tukar baju apa,masa saya pg tu saya pakai baju kurung je, cuma masa nak check dia suruh la buka panties....tp klu awk pakai seluar dia bg la kain kat awk..

shahida harun berkata...

Assalamualaikum.

boleh tau nama klinik yg saudari pergi tu? and dekat mana ek?

link yg saudari bg tu x response la. huhu

shahida harun berkata...

salam.

boleh tau nama klinik n location? tq

yani-pali berkata...

Salam Sis..
Sorry la sis,saya baru buka belog ni..klinik yg saya pergi tu kat gombak..klinik pakar sakit puan..nama klinik tu Klinik Dr. Saifuddin

yani-pali berkata...

Klinik Mesra - Dr Saifuddin & Rakan-rakan
Pinggiran Sri Gombak, (Batu Caves)