Khamis, 11 Disember 2014

Berjauhan dengan anak2

Assalamualaikum....

Subhanallah tika dan waktu ini  hidup kami sunyi sepi tanpa anak2 disisi...FYI,anak2 ikut my mil and my fil ikut balik kg..dah namanya cuti sekolahkan...anak2 kami mmg my mil yg jaga..so bila mereka blk kg...mmg diaorg terpaksa bawa blk juga la sbnya nanti sapa nak.jaga anak2 kami...

mmg setiap kali cuti sekolah itulah rutin diaorg...alasan diaorg blk nak tgk rumah mereka kat kampung....kami ok je..as long a diaorg happy kami ok je...
Kesian kami la...tiap2  minggu blk kampung demi untuk bersama dgn anak2..kami x nak lepaskan moment indah bersama mereka..dan hampir setiap hari kami akan 3G mereka...

masa mula2 dulu mmg aku akan nangis la...tp bila dah lama2 aku blh redha dgn apa yg dah ditentukan untuk.kami...kami tiada pilihan,pernah dulu cuba tinggal adik kat umah pengasuh tp hampir setiap hari adik nangis...kami mmg x sanggup untuk.lihat hari2 dia nangis...start from the that day we decided untuk tidak hantar kat umah pengasuh lg...biar kami berkorban asalkan anak kami happy...as a parent kan kita sanggup lakukan apa saja untuk anak2kan...






Rabu, 10 Disember 2014

Preparation untuk 2015

Assalamualaikum....

Subhanallah...alhamdulillah..allahuakbar...

Hanya tinggal beberapa minggu je lg kita nak melangkah ke tahun baru...cepat masa berlalukan....abg adam dah pun nak masuk standard 2....adik plak makin membesar dgn jayanya....

Alhamdulillah ya allah syukur sgt dengan nikmat hidup yg ko anugerahkan untuk kami....moga kami terus istiqhamah dlm hidup2 yg akan mendatang dlm melaksanakan tanggungjawab as a wife and as a mother and as a anak kpd ma dan abah...ma dan abah doakan  anakmu ini sentiasa berada dlm keberkatan dunia dan akhirat....



As a mother yg bekerjaya..as a PA (secretary ) kpd pengurusan tertinggi...byk juga la tanggungjawab yg perlu dilunaskan...especially akhir2 tahun ni...ngan skt...bajet...meeting sana sini...semua tu nak.kena aku buat....

ok berbalik kpd persediaan untuk msk tahun baru ni..as a PA kena cari planner and diari untuk urusan harian...supaya senang untuk.kita catat segala bagai mak nenek dlm diari dan segala bagai mak nenek meeting dlm planner supaya senang untuk.kita refer blk...benda2 yg telah dibincangkan...mmg setiap tahun inilah perkara yg penting untuk.my career....husband pun mmg dah tahu dah...


Selain itu aku ada juga sediakan buku log iaitu my task for everyday...so senang untuk aku catat apa yg berlaku setiap hari...so senang untuk aku check blk apa yg dah done and yg kena follow up....that my style...al maklum la dah berumur ni mmg cepat sgt lupa dgn apa yg dah berlaku....so by the end year u all blh tgk la apa yg dah berlaku and kita lakukan sepanjang tahun tu..and itulah pencapaian yg telah kita lakukan selama setahun....

Jumaat, 21 November 2014

Jalan - Jalan Weekend...

Assalamualaikum....

Macam2 minggu biasa abg mmg x kan ada ngan kami..selalunya dia akan ikut atok dan nenek...so redha je la...cuma for me agak terkilan sbnya quality time with abg kurang sikit la..tp as a mother apa yg anak suka itu sudah cukup buat bahagia buat kami...

weekend selalunya mcm biasa la..kami akan ke tesco untuk beli belah apa yang patut...kami akan membeli setiap minggu barang basah la especiallynya...yg ni mmg kami akan make surekan supaya lauk pauk cukup untuk seminggu..al maklum la my mil & my fil ada kat umah....


adik bukan main suka lagi klu dapat naik benda alah tu..demi mu dik mama ngan papa sanggup lakukan apa saja... kat aeon big wangsa maju





adik kat tesco ampang


lastly...kami byk habiskan masa kat umah je..itulah quality time kami sekeluarga...layan anak ngan laki puas2...

Random workday


Assalamualaikum...

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menikmati kehidupan dunia....as a wife..as a mother..hari2 mmg sibuk ngan keluarga...everthing untuk keluarga...sometime x de masa pun untuk diri sendiri...yang ada dalam kepala otak kebahagiaan laki dan anak2..kebahagiaan sendiri..sendiri pk..sendiri tanggung...huwaaaa ayat x leh blahkan...

FYI...My Mil & My Fil stay ngan kami so nak kena jaga juga kebahagian depa...alhamdulillah tahun by tahun aku boleh terima dengan redha kehadiran depa....layanan aku sama ngan mak dan abah aku..tiada beza pun....

Starting 19 Nov until 26 Nov 2014..My Bos cuti memandangkan anak sulungnya akan melangsungkan perkahwinannya...so hevent jap..



semalam punya citer..x tau nak mkn apa dah..so lucheon ngan hot & roll..

budak comei ni..ngan siap bawa handbag lg..nak ikut mama pergi keja...

anak bos kahwin aku pun terlibat sama dalam menjayakan jemputan  kepada semua kawan2 Dato...


rasanya setakat tu dulu...

Isnin, 10 November 2014

Kursus Pemantapan Kesetiausaha Day 3

Alhamdulillah tamat sudah kursus 3H2M di Hotel Guest & Spa,PD...Maka cukuplah sudah kursus 10 hari dalam tahun 2014..My Jabatan nak semua staff kena cukup 10 hari..tp klu ikut Gov 7 hari je...

Kesimpulannya hotel ok je la..tp facilities mmg x leh blah..minta seterika buka main susah nak dapat..10 kali tfon minta,last2 anta seterika yg boleh mengancam nyawa aku..ngan wayar penuh bersirap..adoiii,mmg kitaorg x guna la....minta iron board kaki yg dah patah....

Makanan ok la...aku boleh telan consider ok la...

Ok berbalik pada kursus..banyak juga la perkongsian yg kitaorg dapat.Pengalaman PA's drp Jabatan lain buatkan kitaorg bersyukur compare ngan jabatan kitaorg...kiranya jabatan kitaorg under control lg la..x de la dah blk umah bos tfon suruh dtg opis blk...cukup time balik...

Rezeki masing2kan...kerja x de masalah dan selalu dipermudahkan pun rezeki jgk..dapat bos yg baik pun rezeki jugakan...rezeki bukan terletak pada duit je..kesihatan yg baik pun rezeki juga...so sentiasa berbuat baik in sha allah balasannya baik juga....klu x dunia di akhirat akan dapat juga....








Sabtu, 8 November 2014

Kursus Pemantapan Setiausaha Day 2

Starting pukul 7.30 pagi, bermula dengan breakfast and after that start ngan kelas.Hari ni kandungan kursus lebih kepada resolution..as a PA kita kena tahu cara nak handle bos mcm mana...semalam dibincangkan cabaran as PA so hari ni kita belajar plak cara nak mengatasi cabaran yg kita hadapi...penceramah yg sama juga...

Regarding pasal hotel ni...nak citer la sikit pasal makanan n fasilities kat hotel ni...mmg x digalakkan...facilities dia agak teruk dan makanan dia pun ok la...klu kita dtg just nak have fun mmg x fun la sbnya jauh dari bandar satu..kitaorg sempat gak la servey swimming pool..tp mcm x syok la..maybe hotel ni mmg khas untuk kursus2 je kot..dah kata SDN BHD...but ada giant yg baru buka sebelah hotel ni...


wau cafe..tempat kita breakfast..mkn malam,makanan mmg sgt ok



Tengah buat minit mesy. untuk dibentangkan..by kumpulan

Sesi pembentangan minit mesy.



Rabu, 5 November 2014

Kursus Pemantapan Setiausaha Day 1

Assalamualaikum...

Hari pertama kursus of kos la duk pk...minta la penceramah dia best.So x de la aku tdo dlm kelas nanti...hahahaha mcm tu pun blh pk ke???harus la..br ada semangat nak berkursus...so dah msk kelas pun dan dah tahu pun sapa penceramahnya..so so je penceramah dia...tp misi kursus kena dihabiskan jgk...

so apa yang dibincangkan dlm kursus ini adalah lebih kepada pemasalahan PA dan cara nak solvekan..so byk la pengalaman PA drp pelbagai kementerian dan juga jabatan..so kita blh la dgr pelbagai cerita dan luahan drp PA's.

my roomate

Kursus Pemantapan Setiausaha

Assalamualaikum...

Hari ni attend kursus di PD..Guest Hotel & Spa tempat kami stay 3H2M....anjuran by KPKT...alhamdulillah complete sudah kursus untuk tahun 2014..my agensi kena wajib hadir kursus 10 hari...

Bertolak dari rumah dengan menaiki teksi ke KPKT di Putrajaya bersama my BFF nisha...we sampai KPKT ngan2 bas nak bertolak....charge yg pakcik teksi ambik from wangsa maju - au3 taman keramat - Putrajaya hanya RM 50.00.

So just nak share pasal hotel ni..so so je la..jom kita layan pic yg aku telah ambil






Selasa, 4 November 2014

Weekend Lepas korang buat pe?

Weekend lepas anak2 ikut My MIL pergi Putrajaya umah anak dia yang sulung..so apa lagi honeymoon la kami...hahaha..pagi sabtu breakfast kat luar and before pergi mkn kami singgah di pasar pagi setiawangsa..My Hubby nak makan ikan patin masak tempoyak..lps settle semua kitaorg pergi IKEA...niat hati nak shopping la sikit..tp hampa sbnya semua barang yg kita nak semua x de stok...



Nak beli rak ni untuk bilik abg...blh letak buku sekolah abg...Harga RM59 hinggit


Drawer besi ni pun ingat nak letak dlm bilik study abg jgk...no stok


Kami ke Putrajaya nak ambik Adik....and sempat lepak kat dataran Putrajaya...Masyaallah,suasana kat dataran dah jadi mcm tempat tumpuan budak - budak main kereta mainan, skuter,main buih belon dan mcm- mcm lagi la...ok la at least penduduk Putrajaya ada tempat tumpuan untuk diaorg lepak- lepak......untuk permainan kereta bagai tu15 minit untuk satu keta/skuter dengan harga 10 hinggit...






Satu je klu pegi putrajaya..nak cari tempat untuk makan..mmg susah gila...especially masakan panas mmg susah..yang ada hanya lah kedai mamak...Kami ni klu mamak kurang sikit la...

itu cerita hari sabtu..ahad pula..just stay kat umah je sbnya my hubby keja shift pagi..so duk umah main masak2 k...Sempat la msk menu pucuk paku lemak kuning ngan goreng ikan keli untuk lunch dan sempat gak la buat kek coklat..


gambar ni je sempat snap..gambar kek dah msk x sempat nak snap..


BAHAN- BAHAN

Bahan A

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir / icing
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat

Bahan B

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan c
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur

Cara membuatnya :

1. Ayak semua bahan B dan ketepikan dahulu

2. Masukkan  semua bahan A kedalam periuk, dan kacau sehingga sebati dengan menggunakan api yg kecil dan sejukkan

3. Pecahkan telur  kedalam mangkuk besar dan pukul telur bersama isen vanila hingga kembang. Tuang bahan A tadi kedalam  telur td. kacau hingga sebati

4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat dan kacau lagi hingga sebati

5. Tuang aduanan dalam loyang dan letak kertas minyak untuk memastikan wap air x masuk dalam adunan

6. Kukus selama 50 minit dengan apii yang sederhana supaya kek x merekah. Patikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu ok.


Petang kitaorg kuar ke Tesco...itu je lah cuti- cuti weekend kami...


Jumaat, 31 Oktober 2014

kami Suka Susun Atur...

Ahlan Wasahlan....

Lately perasaan nak berbelog balik mmg kuat..cuma x de masa je..idea mmg byk.....

Join Group KSSA kat FB....mmg excited bila tgk rumah org lain comel dan kemas je..timbul semangat nak jd rumah kita sama cantik mcm umah depakan..aku rs semua org pun mcm tu kot....

Tapi aku punya peel mmg suka pada yang cantik2 dan kemas2 ni...org lain aku xtau la..tapi bila join group ni semakin byk idea yang aku dpt la..sbnya kita dpt idea org lain untuk direalisasikan kat umah kita jugak..so ok la... kita berkongsi2 idea....






Khamis, 30 Oktober 2014

Celebrate Tassnem Birthday

Pejam celik..pejam celik dah nak msk 2 tahun dah puteri kesayangan kami... as a mother.. ligat gak la kepala ni duk pk..nak celebrate birthday kat mana? nak grand ke nak buat besa2 je...

Memang dah menjadi kebiasaan mak2 kan...untuk anak everything nak yg the best....the perfect untuk anak- anakkan...yg lagi best birthday Cik Neem sama bulan ngan papa dia ...so senang just celebrate sekali harung la..so dah jimat la...sbnya papa just tumpang kek adik je....#save bajet# konon la..

We have to decide just celebrate birthday tassnem kat Secret Recipe Wangsa Walk je la, lagipun yang tahun lps punya kita dah buat kat umah.....jom layan gambar2nya...



Beli satu slice je sbnya semua org x nak mkn kek..so klu beli sebiji mmg mebazir la


Happy birthday dik..moga menjadi anak yang menyenangkan mama ngan papa dan berjaya menjadi anak yg solehah dunia dan akhirat


Belon tu beli kat Kedai apa ntah..tp semua untuk harijadi ada dijual disana at wangsa walk












Selasa, 4 Februari 2014

Cuti- Cuti Di Kemenshah

Ahlan Wasahlan...

Cuti  last week, kami just stay kat umah je..mls nak blk kg bila memikirkan jem..so we decided habiskan cuti kat KL je...Kebetulan plak abg x ikut atok & nenek blk kampung..so dapatlah kami menghabiskan masa bersama- sama.

Ikutkan abg nak pi mandi kolam kat KLCC tp aku mls la plak nak pergi sana..so papa dia decided pergi mandi kat Kemensah..aku ikut je la... First time ke sana before that kami x pernah pegi sana just dgr je org duk bercakap..so bila dah pg tau la mcm mana suasana kat sana...

Kemesah ni lebih kurang sungai congkak la tempat dia..ada tempat bakar2 ayam @ nak berBBQ mmg sesuai la..and then dia da la jugak tempat untuk bermalam..x silap satu mlm 25 hinggit rsnya...

Ramai jugak la org mandi manda kat sana...for abg untuk first time kami bawa dia ke tempat mcm tu..so dia rs kurang selesa nak mandi bcoz of what..dia rs air sungai tu x bersih...so far dia dah 7 tahun kami mmg x pernah bawa dia ke tempat2 mcm ni..ini adalah first time papa dia bawa ke tempat mcm tu..so dia x biasa ngan keadaan dan suasana hutan..redup..sunyi mcm tu..

First time bawa anak2 ke tempat mcm tu..so diaorg pun mcm x biasa..abg pun mcm x excited nak mandi bcoz dia ckp air x bersih.Terkejut gak bila abg ckp mcm tu..selalunya klu bdk lain rsnya excited kot sb jumpa sungaikan..tp sebaliknya plak respon dia...tp nak x nak dia msk gak la dlm sungai tu..adik mmg x yah ckp la..suka excited..kecik  x tahu apa lgkan.....kejap je la...x sampai sejam pun kat situ...









Last2 esoknya papa dia beli ni tempat mandi manda ni...so apa lg..byk syok la budak2 ni





Khamis, 30 Januari 2014

IBUBAPA GAGAL MENGAWAL ANAK

Ahlan Wasahlan...

Suka untuk berkongsi tajuk  KENAPA IBUBAPA GAGAL MENGAWAL ANAK....rata2 ibubapa yang ada anak seharusnya nak tahu KENAPA kan..tidak terkecualilah saya pun... bila tajuk ini yg dibincangkan saya turut serta untuk mengetahuinya...

For me,dan ibubapa lain juga nakkan yg terbaik untuk anak2..jgn kata x de ibu bapa yg inginkan anak yg baik dunia dan akhirat..semua nakkan..bermacam cara telah dilakukan untuk memuaskan hati anak2 supaya kelak diaorang x kan jadi memberontak..rs kurang kasih sayang dan sebagainya...

For me sendiri...mempunyai 2 orang anak telah cukup membuatkan hidup saya x keruan..hidup yg x terurus ok.
Mana nak handle yg si abang..si adik plak menangis..so hidup mmg x terurus... Tapi apa pun yg dihadapi kita perlu hadap jugakkan...nakkan kehidupan yang tenang dan bahagia we have to take inisiatif to complete that our family....

Suka untuk saya berkongsikan artikel from http://www.drshukriabdullah.com/tiga-faktor-kenapa-ibubapa-gagal-mengawal-anak/...For me apa yg dikatakan oleh Dr. Shukri mmg tepat dan betul for me..as a my situation mmg kena sgt...

Firstly : TAKUTKAN ANAK

For me anak adalah segala - galanya..so demi anak sanggup turutkan apa saja..apa anak nak bg je tanpa memikirkan kesan disebaliknya..yg terfikir dan terlintas masa itu kesian plak bila si anak minta itu dan ini jika kita tidak tunaikan..so bagi je la... tp apa yg ditulis oleh Dr. Shukri mmg betul la..so dari penulisan beliau saya belajar.

Petikan drp penulisan beliau :

kalau ibubapa langsung tidak pernah bertindak melakukan sesuatu yang membuat anak marah kepada mereka, berbuat sesuatu yang menyebabkan anak benci kepada mereka, maka rumusannya ibubapa itu tidak pernah menjadi ibubapa yang berkesan.

Secondly : IBU BAPA MALAS
For me,nak berFB boleh tp biar kena tempat la...sampai x de masa untuk anak mmg x patut la...tgk tv pun boleh tp sampai anak pun terabai tu mmg parah la...tp rata2 ramai ibu bapa yg kurang bertanggungjawab dan nak senang je..itu masalahnya..apa yg ditulis oleh Dr. Shukri berkenaan dengan ibu bapa cenderung beli pil kembang otak..ubat cerdik otak..for me...saya x buat cara itu..walaupun ramai kwan2 yg recommended suh beli....biar dia pandai sendiri serta ngan usaha dia...betul la ckp Dr Shukri "



“makanlah buah kismis secupak sehari pun, kalau tak belajar, kalau malas memang tidak ada apa-apa kesan”. Samalah juga ibubapa yang hanya berminat solat hajat tetapi tak pernah ajak anak berusaha ! Kan dalam Surah Al-Insyirah Allah dah ingatkan kita dua kali “nak senang, susah dahulu”. Solat Hajat amat bagus dan tindakan mulia jika disusuli dengan usaha berterusan. Ada yang bergantung ke natas tuisyen. Pergilah tuisyen tiap-tiap hari pun, kalau di sekolah banyak bermain, kalau balik rumah asyik menghadap komputer dan TV, maka tusiyen itu pasti tidak berkesan kerana ke tuisyen bukan untuk belajar, tetapi untuk tujuan lain termasuklah mendapat lessen keluar rumah selepas balik sekolah.

Thirdly : TAK AMBIL PEDULI LANGSUNG
For me...mmg x patut lansung klu x ambil peduli pasal anak2 ni..pandai buat anak tetapi x pandai membesarkan anak..nak ambik jalan senang je mana blh..zaman sekarang perlu peduli tentang anak2...perlu tahu anak kawan ngan sapa..anak pergi mana kena ambik tahu..tentang pelajaran anak..cerita2 anak perlu kita dengar...masalah2 diaorg kita perlu selesaikan...

Jumaat, 24 Januari 2014

My Gegirl..

Setahun 3 bulan, my gegirl hadir in my family..excited sgt bcoz before that only ada boy and now gegirl..
lengkap sepasang..alhamdulillah syukur nikmat yg Allah bg untuk kami sekeluarga....Now abg dah standard one...dan dah boleh harap sgt dah untuk suruh apa2 pun...

Alhamdulillah..We are happy family...we knows each other...dan setahun sudah mak mertua & bapa mertua stay together in my family...hopefully they happy je with kami sekeluarga...

Tasneem bertuah bcoz dijaga oleh atok & neneknya..berbeza dgn abg dulu terpaksa duduk ngan pengasuh.
Dan manja  adik of course la..sbnya atok & nenek  yg jaga..mmg naik lemak sgt..sampai penat nak control volume manja dia tu...

Bersyukur sgt Allah mempermudahkan perjalanan kami sekeluarga....for me anak2 adalah kepentingan utama bcoz of what dengan keadaan dan situasi zaman sekarang mcm2 boleh berlaku...dan aku juga bertuah kerana dianugerahkan mak mertua dan bapa mertua yg betul2 supportive..baik hati...now aku dah x risau lagi psl anak- anak..al maklumlah aku adalah mak yg bekerjaya..terpaksa berpisah ngan anak dlm jangka masa dan waktu yg agak lama...kuar kul 7 pg dan blknya kul 6 ptg...tp demi keselesaan kami sekeluarga aku harap anak2 akan faham la.

Dikejutkan dgn berita kanak2 umur 2 tahun diliwat dan dirogol..masya allah hati aku terus terdetik dimana sifat manusianya sampai budak 2 tahun blh dibuat sebegitu..tp tiada yg mustahil dlm dunia akhir zaman ni..manusia hilang sifat kemanusiaan bila hati tidak lg dititpkan ayat2 suci al quran...Budak yg x berdosa menjadi mangsa atas kebodohan maknya sendiri..tp syurga juga sudah menantinya...








Sekian dulu untuk hari ni..next entry @cerita...