Khamis, 30 Januari 2014

IBUBAPA GAGAL MENGAWAL ANAK

Ahlan Wasahlan...

Suka untuk berkongsi tajuk  KENAPA IBUBAPA GAGAL MENGAWAL ANAK....rata2 ibubapa yang ada anak seharusnya nak tahu KENAPA kan..tidak terkecualilah saya pun... bila tajuk ini yg dibincangkan saya turut serta untuk mengetahuinya...

For me,dan ibubapa lain juga nakkan yg terbaik untuk anak2..jgn kata x de ibu bapa yg inginkan anak yg baik dunia dan akhirat..semua nakkan..bermacam cara telah dilakukan untuk memuaskan hati anak2 supaya kelak diaorang x kan jadi memberontak..rs kurang kasih sayang dan sebagainya...

For me sendiri...mempunyai 2 orang anak telah cukup membuatkan hidup saya x keruan..hidup yg x terurus ok.
Mana nak handle yg si abang..si adik plak menangis..so hidup mmg x terurus... Tapi apa pun yg dihadapi kita perlu hadap jugakkan...nakkan kehidupan yang tenang dan bahagia we have to take inisiatif to complete that our family....

Suka untuk saya berkongsikan artikel from http://www.drshukriabdullah.com/tiga-faktor-kenapa-ibubapa-gagal-mengawal-anak/...For me apa yg dikatakan oleh Dr. Shukri mmg tepat dan betul for me..as a my situation mmg kena sgt...

Firstly : TAKUTKAN ANAK

For me anak adalah segala - galanya..so demi anak sanggup turutkan apa saja..apa anak nak bg je tanpa memikirkan kesan disebaliknya..yg terfikir dan terlintas masa itu kesian plak bila si anak minta itu dan ini jika kita tidak tunaikan..so bagi je la... tp apa yg ditulis oleh Dr. Shukri mmg betul la..so dari penulisan beliau saya belajar.

Petikan drp penulisan beliau :

kalau ibubapa langsung tidak pernah bertindak melakukan sesuatu yang membuat anak marah kepada mereka, berbuat sesuatu yang menyebabkan anak benci kepada mereka, maka rumusannya ibubapa itu tidak pernah menjadi ibubapa yang berkesan.

Secondly : IBU BAPA MALAS
For me,nak berFB boleh tp biar kena tempat la...sampai x de masa untuk anak mmg x patut la...tgk tv pun boleh tp sampai anak pun terabai tu mmg parah la...tp rata2 ramai ibu bapa yg kurang bertanggungjawab dan nak senang je..itu masalahnya..apa yg ditulis oleh Dr. Shukri berkenaan dengan ibu bapa cenderung beli pil kembang otak..ubat cerdik otak..for me...saya x buat cara itu..walaupun ramai kwan2 yg recommended suh beli....biar dia pandai sendiri serta ngan usaha dia...betul la ckp Dr Shukri "



“makanlah buah kismis secupak sehari pun, kalau tak belajar, kalau malas memang tidak ada apa-apa kesan”. Samalah juga ibubapa yang hanya berminat solat hajat tetapi tak pernah ajak anak berusaha ! Kan dalam Surah Al-Insyirah Allah dah ingatkan kita dua kali “nak senang, susah dahulu”. Solat Hajat amat bagus dan tindakan mulia jika disusuli dengan usaha berterusan. Ada yang bergantung ke natas tuisyen. Pergilah tuisyen tiap-tiap hari pun, kalau di sekolah banyak bermain, kalau balik rumah asyik menghadap komputer dan TV, maka tusiyen itu pasti tidak berkesan kerana ke tuisyen bukan untuk belajar, tetapi untuk tujuan lain termasuklah mendapat lessen keluar rumah selepas balik sekolah.

Thirdly : TAK AMBIL PEDULI LANGSUNG
For me...mmg x patut lansung klu x ambil peduli pasal anak2 ni..pandai buat anak tetapi x pandai membesarkan anak..nak ambik jalan senang je mana blh..zaman sekarang perlu peduli tentang anak2...perlu tahu anak kawan ngan sapa..anak pergi mana kena ambik tahu..tentang pelajaran anak..cerita2 anak perlu kita dengar...masalah2 diaorg kita perlu selesaikan...

Tiada ulasan: