Khamis, 30 Januari 2014

IBUBAPA GAGAL MENGAWAL ANAK

Ahlan Wasahlan...

Suka untuk berkongsi tajuk  KENAPA IBUBAPA GAGAL MENGAWAL ANAK....rata2 ibubapa yang ada anak seharusnya nak tahu KENAPA kan..tidak terkecualilah saya pun... bila tajuk ini yg dibincangkan saya turut serta untuk mengetahuinya...

For me,dan ibubapa lain juga nakkan yg terbaik untuk anak2..jgn kata x de ibu bapa yg inginkan anak yg baik dunia dan akhirat..semua nakkan..bermacam cara telah dilakukan untuk memuaskan hati anak2 supaya kelak diaorang x kan jadi memberontak..rs kurang kasih sayang dan sebagainya...

For me sendiri...mempunyai 2 orang anak telah cukup membuatkan hidup saya x keruan..hidup yg x terurus ok.
Mana nak handle yg si abang..si adik plak menangis..so hidup mmg x terurus... Tapi apa pun yg dihadapi kita perlu hadap jugakkan...nakkan kehidupan yang tenang dan bahagia we have to take inisiatif to complete that our family....

Suka untuk saya berkongsikan artikel from http://www.drshukriabdullah.com/tiga-faktor-kenapa-ibubapa-gagal-mengawal-anak/...For me apa yg dikatakan oleh Dr. Shukri mmg tepat dan betul for me..as a my situation mmg kena sgt...

Firstly : TAKUTKAN ANAK

For me anak adalah segala - galanya..so demi anak sanggup turutkan apa saja..apa anak nak bg je tanpa memikirkan kesan disebaliknya..yg terfikir dan terlintas masa itu kesian plak bila si anak minta itu dan ini jika kita tidak tunaikan..so bagi je la... tp apa yg ditulis oleh Dr. Shukri mmg betul la..so dari penulisan beliau saya belajar.

Petikan drp penulisan beliau :

kalau ibubapa langsung tidak pernah bertindak melakukan sesuatu yang membuat anak marah kepada mereka, berbuat sesuatu yang menyebabkan anak benci kepada mereka, maka rumusannya ibubapa itu tidak pernah menjadi ibubapa yang berkesan.

Secondly : IBU BAPA MALAS
For me,nak berFB boleh tp biar kena tempat la...sampai x de masa untuk anak mmg x patut la...tgk tv pun boleh tp sampai anak pun terabai tu mmg parah la...tp rata2 ramai ibu bapa yg kurang bertanggungjawab dan nak senang je..itu masalahnya..apa yg ditulis oleh Dr. Shukri berkenaan dengan ibu bapa cenderung beli pil kembang otak..ubat cerdik otak..for me...saya x buat cara itu..walaupun ramai kwan2 yg recommended suh beli....biar dia pandai sendiri serta ngan usaha dia...betul la ckp Dr Shukri "



“makanlah buah kismis secupak sehari pun, kalau tak belajar, kalau malas memang tidak ada apa-apa kesan”. Samalah juga ibubapa yang hanya berminat solat hajat tetapi tak pernah ajak anak berusaha ! Kan dalam Surah Al-Insyirah Allah dah ingatkan kita dua kali “nak senang, susah dahulu”. Solat Hajat amat bagus dan tindakan mulia jika disusuli dengan usaha berterusan. Ada yang bergantung ke natas tuisyen. Pergilah tuisyen tiap-tiap hari pun, kalau di sekolah banyak bermain, kalau balik rumah asyik menghadap komputer dan TV, maka tusiyen itu pasti tidak berkesan kerana ke tuisyen bukan untuk belajar, tetapi untuk tujuan lain termasuklah mendapat lessen keluar rumah selepas balik sekolah.

Thirdly : TAK AMBIL PEDULI LANGSUNG
For me...mmg x patut lansung klu x ambil peduli pasal anak2 ni..pandai buat anak tetapi x pandai membesarkan anak..nak ambik jalan senang je mana blh..zaman sekarang perlu peduli tentang anak2...perlu tahu anak kawan ngan sapa..anak pergi mana kena ambik tahu..tentang pelajaran anak..cerita2 anak perlu kita dengar...masalah2 diaorg kita perlu selesaikan...

Jumaat, 24 Januari 2014

My Gegirl..

Setahun 3 bulan, my gegirl hadir in my family..excited sgt bcoz before that only ada boy and now gegirl..
lengkap sepasang..alhamdulillah syukur nikmat yg Allah bg untuk kami sekeluarga....Now abg dah standard one...dan dah boleh harap sgt dah untuk suruh apa2 pun...

Alhamdulillah..We are happy family...we knows each other...dan setahun sudah mak mertua & bapa mertua stay together in my family...hopefully they happy je with kami sekeluarga...

Tasneem bertuah bcoz dijaga oleh atok & neneknya..berbeza dgn abg dulu terpaksa duduk ngan pengasuh.
Dan manja  adik of course la..sbnya atok & nenek  yg jaga..mmg naik lemak sgt..sampai penat nak control volume manja dia tu...

Bersyukur sgt Allah mempermudahkan perjalanan kami sekeluarga....for me anak2 adalah kepentingan utama bcoz of what dengan keadaan dan situasi zaman sekarang mcm2 boleh berlaku...dan aku juga bertuah kerana dianugerahkan mak mertua dan bapa mertua yg betul2 supportive..baik hati...now aku dah x risau lagi psl anak- anak..al maklumlah aku adalah mak yg bekerjaya..terpaksa berpisah ngan anak dlm jangka masa dan waktu yg agak lama...kuar kul 7 pg dan blknya kul 6 ptg...tp demi keselesaan kami sekeluarga aku harap anak2 akan faham la.

Dikejutkan dgn berita kanak2 umur 2 tahun diliwat dan dirogol..masya allah hati aku terus terdetik dimana sifat manusianya sampai budak 2 tahun blh dibuat sebegitu..tp tiada yg mustahil dlm dunia akhir zaman ni..manusia hilang sifat kemanusiaan bila hati tidak lg dititpkan ayat2 suci al quran...Budak yg x berdosa menjadi mangsa atas kebodohan maknya sendiri..tp syurga juga sudah menantinya...








Sekian dulu untuk hari ni..next entry @cerita...






















































Khamis, 23 Januari 2014

Istiqamah...

Ahlan Wasahlan..

Mai aii tajuk... bila la nak istiqamah dlm berbelog ni..asyik menghilang je ni...
Tu la tgk org ada belog nak ada belog gak...tp kita punya belog x berupdate pun..huhuhu
No more idea la nak tulis....In sha allah akan cuba istiqamah berbelog ngan info2..ilmu yg bermanafaat untuk dikongsi semua pembaca yg sudi singgah kat belog yani ni...

In sha allah..akan byk story akan bakal muncul...jeles plak bila tgk belog http://happyirfa.blogspot.com/ dah la belog comel..belog dia plak selalu je berupdate...