Sabtu, 18 Januari 2020

Mcm ni ke anak dara zaman sekarang

Setiap kali nak keluar or nak g kenduri  mmg akan stress ngan anak dara sorang nih😓🤭

Skrg baru darjah 2 tp nak melaram je..padahal aku bkn la jangoks sgt pun sekadar tepek krim sendayu tinggi..letak lipstick dah siap..

Tapi anak dara aku sorang ni aduii la.. mengalah kan mak plak😂😂


X cukup ngan makeup..nak pakai tudung mcm mama plakkk..ok la as a parent kita suka la klu anak pompuan nak pakai tudung..slowly belajar pakai tudung. Hopefully cepat sedar la akan apa yg bolrh dan apa yg x boleh..

Selasa, 14 Januari 2020

Allah Izinkan


allah izinkan mesti ada sebab right?
i selalu bgtau anak-anak..klu nak apa-apa pun mesti minta dengan Allah
coz WHY????
Hanya Allah yang akan bg kita rezeki dan semua diatas muka bumi adalah milik allah ..x de sesuatu berlaku  tanpa izinnya..

ramai yg DM..PM...Mesej.. Messenger regarding my transfer work from badan berkanun to persekutuan..this is my rezeki,allah makbulkan

Ramai yang minta soft copy how i buat and apply for the job...but unfortunately my soft copy hilang ntah kemana..bkn kedekut ke apa tp mmg soft copy hilang..but dlm masa yang sama mana yang sempat i DM..dpt la,tp semua tu adalah dengan izinnya...

allah makbulkan tepat pada masa dan keadaannya...dpt surat untuk lapor diri pada 
1 Nov 2019 di Kementerian  Sumber Manusia
2 Nov 2019 lapor diri di Mahkamah Perusahaan Malaysia

Dengan izin allah juga service opis lama dibawa terus tanpa pindaan apa pun,nikmat mana yang ko nak dustakan.. it take time bukan seminggu dua terus dapat yer

apply permohonan before bersalin kan aleena after 3 bulan dah keja pun x settle lg..JPA call bgtau untuk buat surat baru pada 9 Julai 2019 dimana surat ini mengatakan bersetuju untuk ditempatkan dimana-mana jabatan sekitar KL..and alhamdulillah berkat kesabaran yang tinggi allah bagi reward ni..

bayangkan lah Feb 2019- HR xbuat keja sampai la i masuk keja br nak buat..apa hal la
Julai 2019 br betul-betul buat
 nov 2019 dapat surat lapor diri


MOOD DEKO RUMAH DAN HOLIDAY



ASSALAMUALAIKUM...

Mood nak deko rumah tp bila x de masa dengan anak kecik..terus diam


Bilik anak dara




Inipun deko sebelum aleena ada lagi..


Selasa, 24 Disember 2019

PA Mahkamah Perusahaan

Assalamualaikum..
Just nak share pada yang x tahu dan yang plan nak tukar tp dpt posting kat Mahkamah mcm aku..

First time aku ingat PA mmg buat keja opis je..keja opis untuk bos je la..x kira la kat mana² pun.. rupanya tidak di mahkamah yer..

Di Mahkamah skop keja PA lain tau...mcm aku plak kena jaga chaiman gred jusa c...waduh first time masuk mahkamah totally different weh.. koyak juga la mental aku nak hadap award berlambak ² kot..award tu bos ko tulis kat kertas dan ko kena salin balik dlm word ikut format yg dah ada ada disediakan..

Kebiasaan award ada la dlm 15 muka surat..yang aku stress dpt bos yg jenis keja last minit..mmg aku la mental koyak weh..mana nak taip lps dah siap taip nak kena apply award..lps dah settle apply kena buat surat lak..weh stress xtau nak ckp mcm mana...

Mmg aku baru lg br nak msk 2 bln keja kat sana...apapun aku bersyukur..just think positif site je la..aku ok je keja klu x de tekanan dari bos..tp bos pompuan ni dia punya selfish ni kuat tau..tp aku blh tahan lg nak follow peel..yg aku x tahan jenis dan² tu la nak buat...

Peel hari ni la nak kuar 3 award..hari ni la nak kena taip ko rasa..dan hari ni juga la last untuk penghantaran surat keluar..so apa lg mengelabah tahap apa la bos aku nih..tp yg jd masa of coz la PA diakan...

So pada yg x tahu harapnya dpt la serba sedikit info untuk pengetahuan korang yer.  




Jumaat, 13 Disember 2019

Masalah Pemakanan di kalangan Kanak-kanak

Assalamualaikum...

Aleena dah masuk 9 bulan now aku cuba bagi Aleena nasi yang dilenyek bersama kicap dan telur tapi dia menolak la..so maknanya dia x suka la kot kan...sebelum ni aku bagi bubur tp tgk mcm dia pun dah puas..tu yang try menu baru..lagipun dah msk 9 bulan

so gigih la aku tanya mr.google... first jumpa masalah kanak-kanak yang x mau makan..so check it gaiss.. http://www.myhealth.gov.my/masalah-pemakanan-di-kalangan-kanak-kanak/ nanti korang baca la sendiri yer,jgn malas nak baca lak..ok la aku tulis yang penting je la


Apa yang boleh dilakukan untuk membantu anak anda yang susah nak makan?
  • Galakkan anak anda untuk duduk di kerusi bayi atau meja makan selama 20-30 minit atau sehingga masa makan berakhir.

  • Kurangkan gangguan pada waktu makan seperti barang permainan, buku dan televisyen

  • Puji anak anda jika dia mampu menyuap diri sendiri tetapi kekalkan reaksi neutral tentang apa yang dia makan

  • Elakkan menggunakan makanan sebagai hadiah dan ganjaran semasa memujuk atau sebagai tanda kasih sayang.

  • Jangan paksa atau desak anak anda makan kerana berkemungkinan ia hanya akan membawa kepada masalah dan bukan peningkatan pengambilan makanan.

  • Sekiranya anak anda tidak makan atau makan dengan amat sedikit sahaja, jangan benarkan pengambilan snek antara waktu makan



Rabu, 4 Disember 2019

PA MAHKAMAH

ASSALAMUALAIKUM..
Alhamdulillah dengan izin allah masih diberikan nyawa untuk berjuang didunia yang sementara ini..
Just to share antara skop keja PA Mahkamah :
Melaksanakan perkhidmatan kesetiausahaan dan membantu tugasan harian Pengerusi bagi memastikan penunjuk prestasi (KPI) Pengerusi dapat dicapai.
AKAUNTABILITI
TUGAS UTAMA
1. Menaipkan dan menguruskan proses penyediaan dan pengeluaran award.
a.Menaip deraf award mengikut format yang ditetapkan.
b. Menyemak maklumat di dalam deraf award dengan dokumen yang telah dikemukakan.
c. Menyediakan surat iringan kepada pihak-pihak bertikai.
2.  Menyediakan nota keterangan.
a. Menaip nota keterangan untuk Semakan Kehakiman atau jika ada keperluan.
b. Menyemak maklumat dalam Nota Keterangan dengan dokumen yang telah dikemukakan.
c. Menyediakan surat iringan kepada pihak yang memohon Nota Keterangan berkenaan.
3.Bertanggungjawab sepenuhnya kepada Pengerusi.
a. Menguruskan cuti, tuntutan rasmi, tempahan kapal terbang dan penginapan.
b. Mengemaskini diari dan laporan harian di dalam sistem eMP.
c. Mengendalikan panggilan telefon

First dapat tau nak pengsan juga la coz sebelum ni bertugas di Badan Berkanun hanya menguruskan meeting bos, maklumbalas dan sediakan folder untuk meeting je..
Bila  masuk mahkamah dan jaga Chairman @YA byk lak prosedure yang kena follow, antaranya:
  1. MELAKSANAKAN PROSES PENYEDIAAN AWARD
  2. MELAKSANAKAN PROSES PENGELUARAN AWARD
  3. MELAKSANAKAN PROSES PERMOHONAN NOMBOR AWARD
  4. MELAKSANAKAN DAN MENGENDALIKAN PROSES PENYEDIAAN NOTA KETERANGAN
  5. MELAKSANAKAN DAN MENGENDALIKAN KELUAR/MASUK ,SURAT-MENYURAT/MEMO/E-MEL.
  6. MELAKSANAKAN URUSAN TEMPAHAN TIKET KAPAL TERBANG, PENGINAPAN DAN KENDERAAN UNTUK KEGUNAAN  PENGERUSI SEMASA MENJALANKAN TUGAS RASMI DI LUAR  KAWASAN.
  7. MELAKSANAKAN URUSAN PANGGILAN TELEFON SERTA MENGAMBIL PESANAN
  8. MELAKSANAKAN CUTI DAN MENGEMASKINI JADUAL HARIAN PENGERUSI MELALUI SISTEM EMP.
  9. MELAKSANAKAN TUNTUTAN RASMI PENGERUSI

Older Posting