Rabu, 30 November 2011

BerceritA teNTANG hatI

Sejak kebelakangan ini hati seorang ibu ini sedikit tersentuh dan kecewa dek kerana anak yang dikandung 9 bulan tiada didepan mata bcoz anakanda bersama ngan mak mertua, hati ibu mana yg x sedih bila blk keja adam x de kan..terasa kehilangan..tp apa la anak yg baru umur 4   tahun tahu erti maknya sedang bersedih kerana anaknya tiada disisi..yg dia tahu hanya nak seronok jer...aku pun dah x tahu nak buat mcm mana lagi..terlalu taksub ngan nenek dan atuknya sampai aku yg ada depan mata ni x pandang langsung pun...

tp hati ibu ni sentiasa kuat...betul la kata ustaz Pahrol :

Kadangkala kita mengidamkan sesuatu berlaku, tetapi yang lain pula yang terjadi. Sebaliknya, ada yang kita tidak inginkan sama sekali, tetapi itu pula yang berlaku.

Kadang - kadang terpk gak aku ke yg x pandai ajar anak sampai dia nak sgt ikut atuk ngan nenek dia, tp aku tetap sentiasa pk positif, dia masih budak & dia x tahu apa- apa pun...as a mother aku hanya mendoakan yg terbaik je tuk anak aku.... Zaman sekarang pandangan anak - anak perlu diraikan kerana apa..kerana jalan kita dahulu mungkin tidak relevan lagi ngan jalannya sekarang.....contoh klu kita dulu, bila dgr je suara ayah @ mak kita membebel kita takut tp sebaliknya anak- anak sekarang  membebel la byk mana pun dia buat dek jer..last- last kita yg sakit hati....so pengajarannya sekarang kita pulak yg kena ikut rentak diaorg.. kan dah terbalik tu..klu dulu kita yg dgr ckp mak @ ayah kita ,sekarang kita plak yg kena ikut ckp anak sb malas nak layan karenah so terpaksa la ngikut..tapi klu aku ada batasan gak la, klu x kena ngan cara aku..aku rotan gak.....banyak buku jugak la aku baca tentang psikologi anak- anak ni dan ada jugak research kat tenet..tp apa pun yg terbaik adalah doa ibu tuk anaknya..kerana doa ibu adalah yg paling dimakbulkan....

Selasa, 15 November 2011

Pelik tp Benar

Hari ni lepas ambik adam, kena lak pegi Pasaraya HERO disebabkan adam mengidam nak mkn byte cadbury tu,skrg ni dia duk pulun mkn benda tu..so selagi ingatan dia kat byte cadbury tu x hilang selagi tu la dia minta..adoii pening la ngan adam ni..so kena gak la pg



Mcm  biasa la, sampai je umah letak hbag dan sambil merehatkan minda dan fizikal dan sambil itu jugak kepala ligat duk memikir  menu apa yg nak msk untuk santapan makan malam aku ngan adam...dengan pantasnya terus msk dapur tgk apa - apa yg patut aku msk...bila jer capai periuk nasi,rupanya ada lg saki baki nasi semalam yg masak x habis....rs syg lak so decide buat nasi goreng je la..lg senangkannnn,lg pun adam ngan aku x de la ni sgt,coz papa adam kerja ptg hr  ni...


ko org tgk la apa adam buat... terkejut aku dibuatnya, x pernah2 sebelum  ni dia mkn nasi letak cekedih tu,tiba2 lak hr ni dia buat mcm tu,padahal nasi goreng tu aku dah letak ayam..tp nak gak letak benda tu,katanya ikut ikbal ( kawan dia kat sekolah ).adoiii la penangan ikut kwn2 kat sekolah. Benda yg x pernah buat pun dia akan buat. Pelik benar bg aku, tp x tahu la kot korang pun biasa buat mcm adam buat ni...


Isnin, 14 November 2011

Microwave VS Oven

Dah ada Microwave nak oven lak...ye la maunyer x nak dik oiii,microwave mana leh bakar cake @ biskut raya..so nak buat biskut raya kena beli oven la..so raya aidilfitri hr tu makanya papa adam beli oven ni.. actually microware tu hadiah dr my company masa kahwin hr tu...


 microwave




Inilah ovennyer..bila dah ada ovenkan now duk gila buat kek bagai la....klu boleh sume nak buat dan cuba...
sekarang pun duk gila cari resepi. So far byg gak la kek yg aku dah buat...dan antara blog yg mmg aku suka   KLIK DISINI dan  kak izah blog. Sume yg aku try sume terus menjadi la...walaupun first time cuba....bersemangat nak cuba resepi br setiap hari..tp syg x de sapa yang nak makan...mcm mana tuuuuu..last- last peti sejuk penuh ngan kek dan balang penuh ngan biskut...huhuhu











Jumaat, 4 November 2011

Fikir Positif

Hidup kita ni kena sentiasa berfikiran positif dlm apa jua keadaan sekalipun....mmg la manusia mana ada yg perfectkan..mesti akan ada silap dan salahnya dalam kita mengemudi kehidupan duniawi kita ni. Belum tambah lagi ngan karenah manusia yg mcm- mcm hal...


Kadangkala kita mengidamkan sesuatu berlaku, tetapi yang lain pula terjadinya. Sebaliknya, ada yang kita tidak inginkan sama sekali, tetapi itu pula yang terjadi / berlaku. Apabila berlaku demikian kita akan menyesal, marah dan kecewakan...


Pagi td masa aku msk toilet, aku ternampak kawan aku menangis, so aku terus la tanya kenapa??? 


Aku     :  Kenapa ko nangis ni?


Kwn    : aku sedih keta aku kena langgar ( sambil air mata meluncur laju keluar ) 


Aku     : Teruk sgt ke keta ko kena langgar?


Kwn    : Teruk gak la habis bumper belakang keta aku, tp yg aku sedih sampai hati org yang 
              langgar tu lari mcm tu jer.


Aku     : Sabar la nak buat mcm mana, ada la tu rahsia tuhan yg kita x tahukan...


Kwn    : kenapa la nasib aku selalu je mcm ni, dah la laki aku br je byr insuran, aku sedih    
             kenapa selalu terjadi kat aku, dulu keta kancil pun mcm tu gak. Aku ni selalu       
             menyusahkan jer.  Aku dah beringat dah tp kena gak...( byk la penyesalan yg keluar dr  
             mulutnya )


Aku    : Sabar la..aku tahu klu aku kat tempat ko pun..aku mcm ko gak, tp benda dah lepas x  
             guna pun ko nak nangis..benda tu dah berlaku pun..cuma sekarang ko pk benda yang  
             akan ko hadap ni ( kata aku ngan panjang lebar ) setiap yg berlaku ada hikmahnya kita 
             x tahu sb  itu rahsia tuhan kepada kita dan yg penting itu adalah yg terbaik tuk 
             kita..tuhan x kan  menganiayai hambanya...sabar yer, ko tuhan bg dugaan mcm ni, ada 
             org lain teruk lg pada ko...


Kwn   : aku dah beringat, bw keta pun x laju....


Aku   : tu la aku ckp ko dah beringat..berhati- hati masa memandu,itu bkn salah ko tp dah tuhan 
            nak uji ko..so ko kena gak....ada la tu salah silap ko yg ko sendiri x tahu....so jadikan 
            setiap yg berlaku adalah pembalasan ke atas apa yg kita x tahu apa salah kita 
            terhadapNYA.


Kita perlu faham bahawa hidup ini adalah peraturannya. Tidak semua yang kita nak kita akan dapat. Inilah yg kita panggil sunahtullah, siapa yang tidak mahu menerima hakikatnya, maka kita tidak layak tuk hidup. Contohnya klu kita nak msk mesti guna tangankan, mana blh nak guna kakikan..klu dia nak guna kaki gak  maka dia tidak layak tuk memasak la kan...




Nota :


salahkah aku update blog..sekadar tuk mengisi masa yg ada..kenapa org nak kisah pasai aku...... 



Khamis, 3 November 2011

oh..garment steamer

Semalam blk dari kerja..letak beg bagai..adam mcm biasa la terus buka tv...apa lg klu x tgk kartun sure dia akan tgk CD....mcm tu la hari- hari kerja adam..selagi x suruh mandi, jgn harap la dia nak pi mandi.Tp klu pasal lapar pandai lak dia cari makan.....

As a ibu, mcm biasa la kena prepare tuk mkn mlm,selalunya klu papa adam kerja ptg mmg aku akan masak la if papa adam kerja pg mmg jarang la aku akan msk coz papa adam dah beli siap2....al maklumlah now i'm in diet so mkn kul 10 pg je..lunch mmg x de la..so blk kerja tu confirm perut dah menggelupur la jwbnya minta tuk diisi....

Semalam gak kononnya papa adam buat suprise ..... dia beli garment steamer ( menatang apa itu? ) seterika steam yg just guna air...gosok baju pun leh manja- manja santai gtu..actually ni bkn request for me but katanya senang klu aku nak gosok baju..itulah papa adam sentiasa memikirkan kesenangan tuk bininya,bersyukur sgt coz dapat suami yg begitu prihatin atas kesusahan bininya( x semua laki mcm laki i tau ) selama hidup dengannya aku x pernah minta apa pun tuk dia belikan coz u know why...papa adam dah beli dulu dr aku nak...bersyukur sgt..blh kata semua keperluan semua dia dah sediakan..kerja aku adalah memasak,kemas umah,gosok baju dan lipat baju k event basuh baju pun papa adam yg selalu bsh  ( bkn dera suami k ) dia dgn rela hati tuk buat semua tu..alhamdulillah atas semua kurniaan itu.....


mcm ni la rupanya garment steamer tu....


kan leh iron baju ala manja- manja gtukannnn

Rabu, 2 November 2011

Ayam masam Manis

Semalam blk dlm hujan lebat + angin lg..mmg lencunnnn habis baju together with aunty eim, nak rushing coz kena ambik adam dr sekolah.lencun pun lencun la demi anak bujang sorang itu. Lepas ambik adam pergi Datuk Keramat lak nak kena ambik baju melayu adam tuk peyampaian sijil adam pada 12 Nov nanti...penat mmg la penat.... tp berasa puas atas tanggungjawab tu bila semua tergalaskan...duty seorang ibu tidak berhenti disitu sahaja ok...anak bujang aku sorang tu request lak nak mkn ayam masak merah..so jawabnya kena la msk ayam yang diminta itu.....tp aku x msk ayam masak merah aku just nak cepat & senang so aku buat je ayam masam manis....




Bahan- bahan :

1. Ayam ( 6 Ketul )
2  * Bawang merah 3 ulas
2. * Bawang Putih  2 ulas
3. * Bawang besar
4. * Cili merah
5. * Halia
6. 3 sudu besar lada kering yg telah diblender
7. Sos cili
8. Sos tomato
9. Perasa ( gula & garam )

Cara memasak :

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan- bahan yg telah dihiris td ( bertanda * ) sehingga garing
2. Masukkan lada kering yg telah diblender td sehingga pecah minyak
3. Masukkan sos cili, sos tomato, perasa dan  masukkan sedikit air untuk bykkan kuah
4. Biarkan ia mendidih dan siap tuk dihidangkan....





Selasa, 1 November 2011

berhabuk sudah...

Dah lama betul x mengupdate belog..sibuk sgt ke???? x de la cuma kemalasan melanda tuk mengupdate belog beserta dgn x de apa yg nak dijadikan diari tuk tatapan  korang ( ada org baca ke belog aku ni hehehehe ).

Anyway, hr ni byk masa so sempat lah menjeguk belog sekejap,lately aku byk sibuk bereksperimen di dapur ngan mencuba bermacam resepi, ingat nak gak letak kat belog ni..tp kesempatan belum ada lg..Insyaallah klu ada masa nanti aku sharekan kat korang yer....

Ok lah..setakat ni dulu jom layankan majalah RAPI yg br beli pg td...




PERMULAAN NIAGA KECILAN

Alhamdulillah dengan izinNYA..aku mula berani mencuba berniaga dengan menjadi agent tudung untuk Butik Hayda Scraf ni... Alhamdulillah per...