Jumaat, 21 November 2014

Jalan - Jalan Weekend...

Assalamualaikum....

Macam2 minggu biasa abg mmg x kan ada ngan kami..selalunya dia akan ikut atok dan nenek...so redha je la...cuma for me agak terkilan sbnya quality time with abg kurang sikit la..tp as a mother apa yg anak suka itu sudah cukup buat bahagia buat kami...

weekend selalunya mcm biasa la..kami akan ke tesco untuk beli belah apa yang patut...kami akan membeli setiap minggu barang basah la especiallynya...yg ni mmg kami akan make surekan supaya lauk pauk cukup untuk seminggu..al maklum la my mil & my fil ada kat umah....


adik bukan main suka lagi klu dapat naik benda alah tu..demi mu dik mama ngan papa sanggup lakukan apa saja... kat aeon big wangsa maju





adik kat tesco ampang


lastly...kami byk habiskan masa kat umah je..itulah quality time kami sekeluarga...layan anak ngan laki puas2...

Random workday


Assalamualaikum...

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menikmati kehidupan dunia....as a wife..as a mother..hari2 mmg sibuk ngan keluarga...everthing untuk keluarga...sometime x de masa pun untuk diri sendiri...yang ada dalam kepala otak kebahagiaan laki dan anak2..kebahagiaan sendiri..sendiri pk..sendiri tanggung...huwaaaa ayat x leh blahkan...

FYI...My Mil & My Fil stay ngan kami so nak kena jaga juga kebahagian depa...alhamdulillah tahun by tahun aku boleh terima dengan redha kehadiran depa....layanan aku sama ngan mak dan abah aku..tiada beza pun....

Starting 19 Nov until 26 Nov 2014..My Bos cuti memandangkan anak sulungnya akan melangsungkan perkahwinannya...so hevent jap..



semalam punya citer..x tau nak mkn apa dah..so lucheon ngan hot & roll..

budak comei ni..ngan siap bawa handbag lg..nak ikut mama pergi keja...

anak bos kahwin aku pun terlibat sama dalam menjayakan jemputan  kepada semua kawan2 Dato...


rasanya setakat tu dulu...

Isnin, 10 November 2014

Kursus Pemantapan Kesetiausaha Day 3

Alhamdulillah tamat sudah kursus 3H2M di Hotel Guest & Spa,PD...Maka cukuplah sudah kursus 10 hari dalam tahun 2014..My Jabatan nak semua staff kena cukup 10 hari..tp klu ikut Gov 7 hari je...

Kesimpulannya hotel ok je la..tp facilities mmg x leh blah..minta seterika buka main susah nak dapat..10 kali tfon minta,last2 anta seterika yg boleh mengancam nyawa aku..ngan wayar penuh bersirap..adoiii,mmg kitaorg x guna la....minta iron board kaki yg dah patah....

Makanan ok la...aku boleh telan consider ok la...

Ok berbalik pada kursus..banyak juga la perkongsian yg kitaorg dapat.Pengalaman PA's drp Jabatan lain buatkan kitaorg bersyukur compare ngan jabatan kitaorg...kiranya jabatan kitaorg under control lg la..x de la dah blk umah bos tfon suruh dtg opis blk...cukup time balik...

Rezeki masing2kan...kerja x de masalah dan selalu dipermudahkan pun rezeki jgk..dapat bos yg baik pun rezeki jugakan...rezeki bukan terletak pada duit je..kesihatan yg baik pun rezeki juga...so sentiasa berbuat baik in sha allah balasannya baik juga....klu x dunia di akhirat akan dapat juga....








Sabtu, 8 November 2014

Kursus Pemantapan Setiausaha Day 2

Starting pukul 7.30 pagi, bermula dengan breakfast and after that start ngan kelas.Hari ni kandungan kursus lebih kepada resolution..as a PA kita kena tahu cara nak handle bos mcm mana...semalam dibincangkan cabaran as PA so hari ni kita belajar plak cara nak mengatasi cabaran yg kita hadapi...penceramah yg sama juga...

Regarding pasal hotel ni...nak citer la sikit pasal makanan n fasilities kat hotel ni...mmg x digalakkan...facilities dia agak teruk dan makanan dia pun ok la...klu kita dtg just nak have fun mmg x fun la sbnya jauh dari bandar satu..kitaorg sempat gak la servey swimming pool..tp mcm x syok la..maybe hotel ni mmg khas untuk kursus2 je kot..dah kata SDN BHD...but ada giant yg baru buka sebelah hotel ni...


wau cafe..tempat kita breakfast..mkn malam,makanan mmg sgt ok



Tengah buat minit mesy. untuk dibentangkan..by kumpulan

Sesi pembentangan minit mesy.



Rabu, 5 November 2014

Kursus Pemantapan Setiausaha Day 1

Assalamualaikum...

Hari pertama kursus of kos la duk pk...minta la penceramah dia best.So x de la aku tdo dlm kelas nanti...hahahaha mcm tu pun blh pk ke???harus la..br ada semangat nak berkursus...so dah msk kelas pun dan dah tahu pun sapa penceramahnya..so so je penceramah dia...tp misi kursus kena dihabiskan jgk...

so apa yang dibincangkan dlm kursus ini adalah lebih kepada pemasalahan PA dan cara nak solvekan..so byk la pengalaman PA drp pelbagai kementerian dan juga jabatan..so kita blh la dgr pelbagai cerita dan luahan drp PA's.

my roomate

Kursus Pemantapan Setiausaha

Assalamualaikum...

Hari ni attend kursus di PD..Guest Hotel & Spa tempat kami stay 3H2M....anjuran by KPKT...alhamdulillah complete sudah kursus untuk tahun 2014..my agensi kena wajib hadir kursus 10 hari...

Bertolak dari rumah dengan menaiki teksi ke KPKT di Putrajaya bersama my BFF nisha...we sampai KPKT ngan2 bas nak bertolak....charge yg pakcik teksi ambik from wangsa maju - au3 taman keramat - Putrajaya hanya RM 50.00.

So just nak share pasal hotel ni..so so je la..jom kita layan pic yg aku telah ambil






Selasa, 4 November 2014

Weekend Lepas korang buat pe?

Weekend lepas anak2 ikut My MIL pergi Putrajaya umah anak dia yang sulung..so apa lagi honeymoon la kami...hahaha..pagi sabtu breakfast kat luar and before pergi mkn kami singgah di pasar pagi setiawangsa..My Hubby nak makan ikan patin masak tempoyak..lps settle semua kitaorg pergi IKEA...niat hati nak shopping la sikit..tp hampa sbnya semua barang yg kita nak semua x de stok...



Nak beli rak ni untuk bilik abg...blh letak buku sekolah abg...Harga RM59 hinggit


Drawer besi ni pun ingat nak letak dlm bilik study abg jgk...no stok


Kami ke Putrajaya nak ambik Adik....and sempat lepak kat dataran Putrajaya...Masyaallah,suasana kat dataran dah jadi mcm tempat tumpuan budak - budak main kereta mainan, skuter,main buih belon dan mcm- mcm lagi la...ok la at least penduduk Putrajaya ada tempat tumpuan untuk diaorg lepak- lepak......untuk permainan kereta bagai tu15 minit untuk satu keta/skuter dengan harga 10 hinggit...






Satu je klu pegi putrajaya..nak cari tempat untuk makan..mmg susah gila...especially masakan panas mmg susah..yang ada hanya lah kedai mamak...Kami ni klu mamak kurang sikit la...

itu cerita hari sabtu..ahad pula..just stay kat umah je sbnya my hubby keja shift pagi..so duk umah main masak2 k...Sempat la msk menu pucuk paku lemak kuning ngan goreng ikan keli untuk lunch dan sempat gak la buat kek coklat..


gambar ni je sempat snap..gambar kek dah msk x sempat nak snap..


BAHAN- BAHAN

Bahan A

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir / icing
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat

Bahan B

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan c
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur

Cara membuatnya :

1. Ayak semua bahan B dan ketepikan dahulu

2. Masukkan  semua bahan A kedalam periuk, dan kacau sehingga sebati dengan menggunakan api yg kecil dan sejukkan

3. Pecahkan telur  kedalam mangkuk besar dan pukul telur bersama isen vanila hingga kembang. Tuang bahan A tadi kedalam  telur td. kacau hingga sebati

4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat dan kacau lagi hingga sebati

5. Tuang aduanan dalam loyang dan letak kertas minyak untuk memastikan wap air x masuk dalam adunan

6. Kukus selama 50 minit dengan apii yang sederhana supaya kek x merekah. Patikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu ok.


Petang kitaorg kuar ke Tesco...itu je lah cuti- cuti weekend kami...


PERMULAAN NIAGA KECILAN

Alhamdulillah dengan izinNYA..aku mula berani mencuba berniaga dengan menjadi agent tudung untuk Butik Hayda Scraf ni... Alhamdulillah per...